Жарқайың ауданы бойынша  білім бөлімі " Зерноград ауылының негізгі орта мектебі! коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение "Основная средняя школа села Зерноград" отдела образования по Жаркаинскому району

СоцСети

Қамқоршылық кеңесі

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Оқушылардың тамақтану сапасы мен тамақтануын бақылау туралы нұсқаулық

Нұсқаулық

оқушылардың тамақтануын ұйымдастыру және сапа мониторингі бойынша


Мектеп асханалары сапасының мониторингі жөніндегі іс – шараларды білім басқармасы (Білім бөлімі) бастығының бұйрығымен бекітілген ведомствоаралық сараптама тобының (бұдан әрі-МЭГ) жұмысы шеңберінде қатаң жүргізген жөн.

МЭГ міндеті-білім беру ұйымының жанынан құрылған тамақтану сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссиялардың қызметіне жүйелі мониторинг жүргізу және оқушылардың тамақтануын тиімді ұйымдастыру жөнінде шаралар қабылдау.

 

Мониторинг келесі бағыттар бойынша жүзеге асырылады:

 

Міндетті талаптар:

Есепке алу құжаттамасын жүргізу және бракераждық мектеп Комиссиясының жұмысы. Бракераждық мектеп комиссиясының жұмысына қатысты құжаттарды және мектеп тамақтануы бойынша есепке алу құжаттамасын сұрату қажет:
Бракераж комиссиясын құру туралы бұйрық, құрылған күні;
Бракераж комиссиясының құрамы, бекітілген жұмыс жоспары, актілердің, хаттамалардың болуы;
Бекітілген мәзірдің болуы (күнделікті және перспективалық мәзірдің болуы)
Мәзірді ескере отырып, әртүрлі тағамдар;
Шикі және дайын өнімнің бракераждық журналдарының болуы;
Тамақ өнімдерін тиісті ыдыста арнайы бөлінген автокөлікпен жеткізу қағидалары;
Ыстық, мектептегі тамақтануды ұйымдастыру бойынша ай сайынғы есептер мен мониторинг;
Есептерді интернет-ресурста орналастыру;
Мектеп әкімшілігінің тамақтануын ұйымдастыру. Жұмыс шеңберінде көзбен шолып қарау жүзеге асырылады:
Мектеп асханасындағы мектеп әкімшілігінің кезекшілік кестесі;
Оқушылардың тамақтану режимі (кесте, тамақтану уақытының ұзақтығы, асхананың жұмыс режимі);
Ауыз су режимін сақтау, экологиялық таза ауыз сумен қамтамасыз ету (ауыз су бұрқақтарының, диспенсерлердің болуы, салқындатқыштарды уақтылы тазарту);
Қол жуу үшін қажетті жағдайлардың болуы;
<>3.1)

 

 

 


Қосымша ақпарат

 

Ата-аналардың шағымдары мен ұсыныстары кітабы (шағымдардың мониторингі және қабылданған шаралар).
Мектеп асханасын безендіру (Денсаулық бұрышының, жұмыс режимінің, "Ас болсын", "Ас болсын" плакаттарының және т. б. заманауи дизайн мен мектеп эргономикасының талаптарын ескере отырып);
Мектеп асханасында және ас блогында бейнекамераның болуы.


Салауатты өмір салтын және дұрыс тамақтануды насихаттау жөніндегі іс-шаралар жоспары (мектепте, сыныпта, ата-аналар жиналысында және т. б.));
Мектеп асханасында дұрыс тамақтану принциптері туралы ақпараттық материалдардың болуы;
Мектептегі дұрыс тамақтануды насихаттаудың интерактивті әдістері (бейнефильмдер, роликтер, сынып сағаттары, дәрістер, кездесу, дөңгелек үстел, конференциялар және т. б.).);
ДДҰ-ның "денсаулыққа ықпал ететін мектептер"әдістемелік ұсынымдарын қолдану.
Тұтынушылардың құқықтарын қорғау органдарымен келісілген буфет өнімдерінің түрлері.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Тыйым салынған өнімдердің тізімі

 

Тәрбие және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында жол берілмейді:

 

1) дайындау және сату:

ұйыған сүтті, ірімшік, айран;

фаршированных блинчиков;

флоттық макарон;

зельцев, форшмаков, сілікпе, паштетов;

кремі бар кондитерлік өнімдер;

тұтыну орамаларындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілерді (шоколад, кәмпит, печенье) ;

морсов, квасов;

бизнесті қолдау шаралары фритюрде бұйымдар;

жұмыртқа, жұмыртқа-жұмыртқа;

күрделі (төрт компоненттен астам) салаттар; қаймақ пен майонез қосылған салаттар;

окрошки;

саңырауқұлақтар;

өнеркәсіптік емес (үйде) дайындалған тамақ өнімдері;

тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізіндегі бірінші және екінші

дайындау;

газдалған, емдік және емдік-асханалық минералды суларды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (сергітетін) сусындарды ,диффузиялық қойылтылған шырындарды (оралған минералды және ауыз суларды қоспағанда));

фаст-фудтар: гамбургерлер, хот-догтар, чиптер, крекер, кириешек;

ащы тұздықтар, кетчуптар, ыстық дәмдеуіштер (бұрыш, желкек, қыша);

 

2) пайдалану:

термиялық өңдеусіз пастерленбеген сүт, сүзбе және қаймақ;

суда жүзетін құстардың жұмыртқалары мен еті;

ауыл шаруашылығы жануарларының аурулары бойынша қолайсыз шаруашылықтардан алынған сүт және сүт өнімдері;

тілін, жүрегін қоспағанда, өнімді жануарлар мен құстардың қосымша өнімдері;

өнімді мал еті мен құс етін механикалық жолмен сүйектен айыру;

құс етінен жасалған құрамында коллаген бар шикізат;

қайта мұздатуға ұшыраған өнімді жануарлар мен құстардың сою өнімдері;

Генетикалық түрлендірілген шикізаттың және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шикізаттың зәкірі;

йодталмаған тұз және құрамында темір бар дәрумендермен, минералдармен байытылмаған (сұрыпталмаған) жоғары және бірінші сортты бидай ұны.

Жаңартылған күні: 02.03.2020 17:40
Құрылған күні: 23.11.2020 08:30

Текст